Kleurhistorisch onderzoek

Een van de services welke Verfgroothandel Bevela u biedt, is het uitvoeren van een kleurhistorisch onderzoek.  Wilt u de in het verleden toegepaste kleuren in beeld brengen? Dan kan dit door middel van dit onderzoek. In het bijzonder bij monumentale complexen waarbij de originele uitstraling weer in ere dient te worden hersteld, is een kleurhistorisch onderzoek voor u als schilder een belangrijk hulpmiddel. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd op diverse ondergronden.

Hier ziet u een indruk van de historische kleuren welke tevoorschijn kwamen tijdens het onderzoek op locatie. Het ging hier om een complex van ruim honderd jaar oud, waarbij gevraagd werd naar het bepalen van de originele kleurstelling op de houten, steenachtige- en metaalachtige ondergronden.

Houten ondergronden.

Metaalachtige ondergronden.
Steenachtige ondergronden.

Het toepassen van kleur op een complex heeft meerdere functies. In de eerste plaats natuurlijk voor de uitstraling. En daarnaast is het schilderen van de diverse onderdelen aan het complex ook noodzakelijk voor de dagelijkse bescherming tegen weersinvloeden.

Het uitvoeren van een kleurhistorisch onderzoek kan meerdere functies hebben. Zo is het mogelijk om de geschiedenis van het pand in beeld te brengen. Daarnaast is het uiteraard ook interessant om de destijds gewenste uitstraling te bepalen.

Het bepalen van de in het verleden gebruikte kleuren wordt in de praktijk bereikt door het laag voor laag afschrapen dan wel schuren van de aangebrachte verflagen. Door het trapsgewijs afschuren van de lagen ziet men uiteindelijk het historisch kleurverloop, dit wordt ook wel stratigrafie of kleurentrapje genoemd.

Kleurhistorische onderzoeken worden uitgevoerd op verschillende niveaus. Zo is het ook mogelijk door onderzoek de in het verleden gebruikte pigmenten en bindmiddelen te bepalen.

Kosten

In sommige gevallen kan het zo zijn dat de kosten voor het uitvoeren van een kleurhistorisch onderzoek mee mogen worden genomen in de aanvraag voor instandhoudingssubsidie. Voor de voorwaarden verwijzen wij u naar de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (www.cultureelerfgoed.nl)

Het uitvoeren van deze onderzoeken doen wij als Verfgroothandel Bevela op aanvraag en in sommige gevallen met onze leveranciers.

Interesse?

Is uw interesse gewekt? Neemt u dan vooral contact op met een van onze accountmanagers. De gegevens van onze accountmanagers vindt u op onze website bij de desbetreffende filialen.

 

Graag tot ziens !