Brandvertragende coatings...
hoe zit dat precies?

14 januari 2021

In bouwprocessen worden brandveiligheidseisen gesteld, afhankelijk van de ondergrond en de locatie van een object is daarom vaak een verschillende afwerking vereist.

Het is dan ook van groot belang dat voor iedere ondergrond apart wordt gekeken wat de beste werkwijze is, om te kunnen voldoen aan de brandveiligheidseis. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar producttoepassing en noodzakelijke laagdikte. Verfgroothandel Bevela adviseert, levert en certificeert brandwerende en brandvertragende coatings voor diverse ondergronden.

Bouwmaterialen reageren ieder op hun eigen wijze op brand. Hieronder in het kort de aandachtspunten per ondergrond:

  • Staal is licht en sterk, echter heeft metaal de eigenschap bij extreme hitte zijn kracht te verliezen. Om dit te voorkomen in een brandsituatie worden stalen constructies behandelt met brandwerende/brandvertragende coatings.
  • Betonnen constructies zijn niet vrij van gevaren bij brand. In het bijzonder de stalen bewapening in de betonnen onderdelen kan onder invloed van extreme hitte worden aangetast, waardoor uiteindelijk de betonnen constructie zal worden verzwakt. Ook voor beton bestaan specifieke toepassingen die dit proces kunnen vertragen of weren.
  • Houten ondergronden kunnen eveneens worden behandeld met een brandvertragende/ brandwerende coating. Dit kan gaan om dragende delen, maar ook bijvoorbeeld om de buitenzijde van een complex, die extra beschermd dient te worden tegen vandalisme.

 Certificering
Regelmatig zal een opdrachtgever om verzekeringstechnische redenen vragen om een certificaat. Ook hier kan Verfgroothandel Bevela, in samenwerking met onze leveranciers, in voorzien. Het gehele proces van aanbrengen van de coating, de laagdiktes etc. worden gevolgd door de adviseur.

Wil je meer informatie over brandwerende en/of brandvertragende coatings of kunnen we je helpen met een advies op maat? Neem dan even contact op met één van onze vestigingen of accountmanagers. 

zelfde blik, andere visie