Copagro viert dit jaar haar 75-jarig bestaan

14 oktober 2020

MARKTLEIDER IN DE DISTRIBUTIE VAN VERF EN NON-PAINT NAAR DE PROFESSIONAL IN DE BENELUX

Eerst een korte geschiedenis
In 1945, in een moeilijke marktsituatie vlak na de Tweede Wereldoorlog, richtten een aantal Belgische verfgroothandels de co.peratieve vennootschap Grocolor op met de bedoeling om samen voorraden van non-paint in te slaan. Enkele jaren later ontstond Copacolor, een andere co.peratieve aankoopvereniging met dezelfde bedoeling. De twee cooperatieven volgden elk hun eigen weg en groeiden elk op hun manier. In de jaren 80 kregen de twee cooperatieven zware klappen te verduren door de bouwcrisis en de producenten die hun distributie begonnen te integreren. Ze besloten uiteindelijk om te fusioneren. Zo ontstond in 1992 de cooperatieve vennootschap Copagro, zoals we die vandaag kennen. Vanaf dan volgden de ontwikkelingen elkaar op:

  • Opening van een eerste magazijn in Temse in 1992;
  • Bouw van een nieuw magazijn, eveneens in Temse, in 1998;
  • Start van de verfproductie in 1998, onder druk van de consolidatie tussen producenten;
  • Uitbreiding van de magazijnen in 2008.

Daarna was er het begin van de internationalisering, met het aandeel in de Europese aankoopgroepering Euro Espace Color in 2009 en de eerste toetredingen van groothandels uit Nederland in 2010. Tussen 2010 en 2015 versnelde de groei nog meer door een aanzienlijke investering in de logistiek waardoor de opslagcapaciteit naar 10.000 m. uitbreidde.

Copagro vandaag
De groepering Copagro heeft vandaag 34 onafhankelijke groothandels in de Benelux, meer dan 180 verkooppunten en een marktaandeel van 35% in de distributie van verf, decoratie en nonpaint naar de vakman. Lees hier het complete artikel (pdf)

zelfde blik, andere visie